Tuesday, November 17, 2009

PAKATAN RAKYAT TELAH RETAK

SHAH ALAM – Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mustaffa Kamil Ayub, menafikan bahawa pakatan pembangkang menghadapi krisis. Katanya, situasi semasa dalam PR mampu diselesaikan melalui perbincangan. “Biasalah tu, semua pihak mahu bagi pandangan demi kebaikan parti, tetapi keputusan yang dicapai berdasarkan keputusan bersama dan mahu atau tidak, mesti terima. “Sehingga sekarang ahli parti gabungan (PKR, Pas, DAP) tidak pernah tidak bersetuju dengan keputusan dibuat, tidak timbul soal ada ahli yang memberontak kerana keputusan yang kita buat melalui proses demokrasi,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian semalam.

Dalam pada itu, Mustaffa Kamil berkata, pengisytiharan ‘perang’ Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam, bukanlah bermakna ‘perang menggunakan senapang’. “Maksud Ahli Parlimen Permatang Pauh itu adalah perang politik iaitu perang melalui kata-kata. Bila kita dapat kesan ada wujud isu-isu bercanggah, kita akan bangkit, misalnya ada unsur penyelewengan dalam parti kerajaan, kita akan selongkar dan buktikan benda itu benar. Itulah yang dimaksudkan perang kata-kata. “Tetapi masih banyak lagi maksud ‘perang’ yang dikatakan Anwar itu, kita tunggu dan lihat saja,” katanya.

Pengerusi BN pada beberapa siri lawatannya ke Selangor sebelum ini mengajak pemimpin BN bersatu dan berusaha mulai sekarang untuk merampas kembali negeri Selangor daripada pembangkang. Anwar yang juga Ketua Pembangkang berkata, serangan untuk merampas Selangor dapat dilihat daripada beberapa isu yang cuba ditimbulkan untuk melemahkan kepemimpinan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang juga Pengerusi PKR negeri itu.

Itulah sikap PKR yang dilihat gagal membawa pembaharuan di Negeri yang diperintah oleh pembangkang. Mereka cuma menyalahkan kerajaan Pusat tidak menyalurkan peruntukan kepada mereka. Carilah sumber kewangan sendiri dalam
membantu rakyat dinegeri yang diperintah oleh pembangkang dengan janji negeri kebajikan seperti di war-warkan selama pilihanraya ke dua belas lalu. Ia hanya tinggal janji yang gagal ditunaikan.Apa yang dibanggakan oleh PKR yang manis mulut dalam membantu di negeri yang diperintah oleh mereka.Kepimpinan Dato' Seri Najib dilihat sebagai dapat diterima oleh semua golongan rakyat di bawah konsep 1 Malaysia.

1 comment:

  1. Salam bro, bukan sahaja retak lagi, sudah hancai bucai........ saja je Anwar nak tunjuk macho.... konon dia masih stedy.... tapi dah pun kena buasir....

    ReplyDelete